#27. Històries amb història de la Serra de Tramuntana, amb Jaume Deyà

 


Si hi ha una persona que coneix moltes de les històries que han pogut "veure" gairabé totes les pedres de la Serra de Tramuntana, és Jaume Deyà. Definir a Jaume és una tasca força complicada, persona polifacètica i enamorada de les seves múltiples aficions, algunes de les que han esdevingut la seva professió i passió. Però sobre tot, Jaume és una persona afable, divertida, és una d'aquelles persones que sens dubta triariem per passar un horabaixa de tertulia davant la ximenella del refugi, per exemple, de Cúber i sentir les seves històries de com degueren viure, i a on, els antics pobladors que sens dubte ompliem les nostres muntanyes, o queè va passar al poblat proper d' Almallutx, o de com es refugiaren per aquelles contrades els darrers "moros" que quedaren i com ressistiren davant la "conquesta" de Jaume I, o...

I és que la Història és la seva motivació i L'arqueologia ha estat des de ben petit la seva curolla, gairabé sense ser consient de que havia nascut per a descobrir i descobrir-nos fins a la més petita i secreta història que durant segles han estat amagades entre les pedres i la terra. 

Però Jaume a part de l'arqueologia té una altra passió, la muntanya, la Serra de Tramuntana es una part inseparable d'ell i no de bades va neixer i viu al mateix cor de la Serra, a Sóller, el seu poble, amb la mirada sempre cap les muntanyes a on parteix al poc que les seves altres ocupacions li permeten. 

En Jaume comença avui una sèrie de passejades amb noltros i ens convida a que l'acompanyem per descobrir històries de la història de la Serra deTramuntana.

Et convido a que les descobreixis amb mi.