#33. Els bastons de muntanyisme.

 

Els bastons són un dels elements que de cada dia més estan present a l'equipament bàsic de la majoria de practicants d'activitats a la muntanya, i això és principalment per 5 aspectes: 

  1.  Disminueixen el nostre esforç muscular i articular entre un 5-15% depenent de lactivitat i lús, en repartir la càrrega entre totes les extremitats. 
  2. EProporcionen més estabilitat, tan necessària quan els terrenys comencen a ser abruptes i/o quan comencem a estar cansats i hi ha perill de perdre l'equilibri. Així passam de donar suport sobre 2 punts a donar suport sobre 4. 
  3. Redueix lesions articulars al tren inferior (o extremitats inferiors). Sobretot en el descens i amb càrregues molt pesades 
  4. Seguretat en muntanya, en cas d'accident ens poden servir a manera de crossa, per immobilitzar, per passamans a zones complicades, per muntar una zona per cobrir-nos del sol, de l'aigua o muntar un bivac (en un altre article comentarem com fer-ho) o fins i tot, en alguns casos molt especials, per fer lliteres de fortuna. També, a altres latituts o bandes distintes a la nostra Serra de Tramuntana, ens poden servir com a element de seguretat activa en cas de trobar-nos una serp, un animal agresiu, apartar unes plantes, etc. 

Però, tot i aquestes avantatges, també tenen alguns aspectes negatius:

  1.  Pes i volum addicional.  
  2. Poden ocasionar-te algunes lesions si en fas un mal ús, com en el cas d'usar-ne'n només un (no en tots els casos), no portar-los regulats correctament, no guardar-los dins la motxilla en els moments en que haguem d'usar les dues mans per superar un pas o fer una grimpada, o altres situacions a on haguem de tenir tots els punts de recolzament lliures ... 

 Però els beneficis, si els triam bé i els usam adequadament, són indubtables. 

Els materials en que estan fets avui en dia poc tenen a veure amb aquells fets d'ullastre que empraven els homes i dones que anaven per la muntanya fins a segle passat, ells i elles no anaven per gust ni per esbarjo, era el seu medi natural de feina i de vida: carboners, roters, nevaters, calçiners, porquers, pastors, missatgers, torrers, jornalers,...  

Avui en dia els nous materials aporten una sèrie de característiques que juntament amb les distintes tipoligies i mides fan que si ens hem de decantar per un o un altre ens haguem d'enfrontar a una decisió, pot ser, complicada. Per això a l'hora de tria-lo és bo deixar-se aconsellar i informar-se'n bé. 

Avui a Tramuntanyencs visitam una de les millors botigues de material de muntanya que podem trobar a Palma, com és Kenia Outdoor, i ens deixam aconsellar pel nostre botiguer de capçalera, Sion Oliver, que com a bon professional, a banda de muntanyenc experimentat, ens oferirà uns bon consells i explicacions per no equivocar-nos en l'adquisició dels nostres bastons de muntanya.

Escolta aquí el PODCAST: 

 

 Aquí pots veure el video del programa a Youtube: