31. Un tast de toponímia amb Joan Miralles



La Toponímia és una part insubstituïble del llegat que ens deixaren els que trepitjaren el territori que ara noltros gaudim, era, i és encara ara, la forma més precisa i romàntica de designar i identificar aquell bocí de la nostra geografia a la que ens volem referir. Però a més de tot això és una mostra viva de la cultura, un tros de la història que no podem perdre i que hem de preservar com a tret essencial del que som, perquè el que ara som és gràcies al que foren i feren els homes i dones d’un temps en que es vivia de cara al territori.

Per parlar de toponímia des d’una perspectiva lingüística és pel que avui hem convidat a caminar amb noltros a Tramuntanyencs a Joan Miralles Monserrat, catedràtic emèrit de filologia catalana de la UIB, però sobre tot “ànima mater” del treball més important, quant al nombre i rigor lingüístic, de recerca i catalogació de topònims de les nostres illes, i per tant de les nostres muntanyes. Es tracta del NOTIB (https://notib.recerca.iec.cat), el nomenclàtor toponímic de les Illes Balears.

Si t’interessa la toponímia et convidam a escoltar aquest episodi de Tramuntanyencs, una aproximació a la toponímia de la nostra terra, i el primer d’una sèrie de programes que dedicarem a parlar i descobrir la toponímia que amagan les nostres muntanyes.